Fabryczne ustawienia Bios DE7470

Instalacja Windows 10 na sprzęcie Dell, problemy z Windows 10, pytania odnośnie systemu Windows 10, Windows 10 Dell
za
zawara
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2020, 21:34

Fabryczne ustawienia Bios DE7470

Postautor: zawara » 21 lut 2020, 19:45

Witajcie
Mam problem po zresetowaniu biosa do ustawień fabrycznych
otóż system nie odpala się wyskakuje blue screen że system (win 10) zostanie uruchomiony ponownie inaccessible boot device .Domyślam się że mowa tu o ustawieniach pierwszeństwa uruchamianych podzespołów ... oglądem kilka filmików na yt o tym jak skonfigurować ale żaden nie pomaga :(
macie jakiś pomysł ?


pi
piotr_solek
Dellmania UltraUser
Posty: 836
Rejestracja: 31 sie 2015, 12:39
Kontaktowanie:

Re: Fabryczne ustawienia Bios DE7470

Postautor: piotr_solek » 24 lut 2020, 18:31

Widocznie instalacja była przeprowadzona w inny sposób niż "fabrycznie", jeśli korzystasz z partycji odzyskiwania. Jeśli nie dotyczy , to odwrotnie, UEFI jest fabrycznie w tym modelu i jeśli był inna, niestandardowa instalacja, to być może był ustawiony inny tryb (np system configuration--SATA operation, LEGACY mode itp). Przykładowo : masz ATA lub RAID, to może nie ruszyć pod AHCI. Wszystko zależy, kto instalował system. Na stronie Dell znajdziesz też podręcznik użytkownika.

Ustawienia UEFI/BIOS muszą być takie, jak pierwotna instalacja systemu.

Nie wiem co masz , więc sprawdź sobie, czy masz AHCI. Dwa: jeśli UEFI mode (domyślnie), to dysk powinien być ustawiony, jako domyślny. Przy wymianie dysku trzeba zwrócić na to uwagę. Secure boot musi być zaznaczone na :enable. Sprawdź czy nie było jakiegoś szyfrowania lub zabezpieczenia dysku(hasło).


Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.

Wróć do „Laptopy Dell i Windows 10”

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]