Klawisze funkcyjne FN+x

Wszystkie sprawy związane z Windows 7 - Forum Windows 7.
me
merdes
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2010, 09:03

Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: merdes » 19 maja 2010, 09:10

Witam,
Laptop sprawuje się bardzo dobrze, tylko denerwuje mnie jedna rzecz.
A mianowicie:
Aby użyć klawiszy F1-F12, trzeba użyć kombinacji klawiszy FN+F1.
Często używam klawiszy F1-F12 więc używanie kombinacji staje się uciążliwe.

Nie dałoby się tego zamienić? F1-F12 działają bez funktora FN, a dodatkowe opcje z funktorem? np. Fn+F3 - obsługa baterii.

Pozdrawiam,
M


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 19 maja 2010, 11:39

Jaki masz sprzęt? Na forum był już taki wątek. Większość Delli ma możliwość przypisania i definiowania sposobu działania klawiszy funkcyjnych w Biosie. Jeśli napiszesz jaki masz model to napisze Tobie jak to zrobić :)


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
me
merdes
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2010, 09:03

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: merdes » 19 maja 2010, 12:30

Studio 1550


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 19 maja 2010, 15:01

Program konfiguracji systemu (BIOS)
Aby określić działanie klawiszy funkcji:
1. Aby wyświetlić program konfiguracji systemu (BIOS), naciśnij klawisz <F2> podczas
testu POST (Power On Self Test).
2. W obszarze Function Key Behavior (Działanie klawiszy funkcji) wybierz ustawienie
Multimedia Key First (Priorytet klawiszy multimediów) lub ustawienie Function Key
First (Priorytet klawiszy funkcji).
Multimedia Key First (Priorytet klawiszy multimediów) — to ustawienie jest wybrane
domyślnie. Naciśnięcie dowolnego klawisza sterowania odtwarzaniem powoduje
wykonanie odpowiedniej akcji związanej z odtwarzaniem multimediów. Aby użyć klawisza
funkcji, należy nacisnąć klawisz <Fn> + odpowiedni klawisz funkcji.
Function Key First (Priorytet klawiszy funkcji) — klawisze działają jak typowe klawisze
funkcji.
Aby użyć tych klawiszy do sterowania odtwarzaniem multimediów, należy nacisnąć klawisz
<Fn> + odpowiedni klawisz.

Tam wszystko poustawiasz. To dotyczy Dell Studio 1555. Nie ma 1550.


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
ku
kubuss84
Posty: 1
Rejestracja: 04 cze 2010, 16:17

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: kubuss84 » 04 cze 2010, 16:58

ja mam inny problem wszystko działało jak należy po formacie i instalacji win 7 64bit przyciski funkcyjne nie wszystkie działają a mianowicie bateria nie działa i wysuwanie płyt (głośniej ciszej i jasniej ciemniej działa). Dodatkowo nie pokazuje sie grafika pokazująca jaki przycisk funkcyjny wciskam, ktos wie co za aplikacja za to odpowiada?? Moj sprzęt to dell studio 1558.
Pozdrawiam


Bo
Bols
Posty: 32
Rejestracja: 19 kwie 2010, 16:41

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: Bols » 06 cze 2010, 21:34

Wszystkie sterowniki zainstalowałeś?
Nie pamiętam czy sa jakieś od klawiatury jak nie ma to sprobuj zainstalować sterownik od chipsetu przypisany do twojego komputera.
Miałem podobny problem na początku użytkowania mojego studio 15 i wlasnie brakowalo jakiegos sterownika


po
popielasty
Posty: 10
Rejestracja: 08 cze 2010, 08:48

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: popielasty » 08 cze 2010, 08:55

Witam,

podepnę się pod temat - DELL STUDIO 1535, standardowe oprogramowanie Dell Quick Set (próbowałem również nowszych wersji) problem polega na tym że kiedy korzystam ze skrótu klawisza WIN + R (dla otwarcia polecenia Uruchom) lub WIN + 1, 2, 3 itp dla otwarcia programów zapisanych w pasku zadań wszystko działa poprawnie, ale później system zachowuje się jakbym ciągle trzymał klawisz WIN.. Wiem że ten problem nie dotyczy tylko mnie, na uczelni człowiek ma ten sam problem. Dam przykład żeby była jasność:
WIN + R i od razu piszę "notepad" - gdy dochodzę do litery E automatycznie włącza mi się mój komputer i widzę dyski twarde itp.


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 08 cze 2010, 10:10

W windowsie jest funkcja która blokuje wciśnięcie klawisza. Jeśli się go naciśnie kilka razy to włącza go na stałe. Być może ta właśnie funkcja się uaktywnia w tym momencie. Można to skonfigurować w ustawieniach klawiatury.


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
po
popielasty
Posty: 10
Rejestracja: 08 cze 2010, 08:48

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: popielasty » 08 cze 2010, 12:11

DELLmania, a możesz powiedzieć gdzie jest ta opcja? Bo nie widzę tego w keyboard properties :>


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 08 cze 2010, 13:49

To jest w centrum ułatwień dostępu. Czyli:

Panel sterowania>ułatwienia dostępu>zmień sposób działania klawiatury :)


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
po
popielasty
Posty: 10
Rejestracja: 08 cze 2010, 08:48

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: popielasty » 08 cze 2010, 14:44

kompletnie nie mogę znaleźć nic o tym klawiszu.. to chyba jednak nie to - ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? albo proszę Cię o sprawdzenie gdzie dokładnie to jest


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 08 cze 2010, 14:59

To się nazywa klawisze trwałe. Może masz to włączone.

klaiwsze_stale.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
po
popielasty
Posty: 10
Rejestracja: 08 cze 2010, 08:48

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: popielasty » 09 cze 2010, 19:54

Witam,

to chyba nie w tym problem bo ciągle mi się to przytrafia...


Pt
Ptaq
Posty: 3
Rejestracja: 04 sie 2010, 17:03

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: Ptaq » 04 sie 2010, 17:09

Witam serdecznie,
widze ze problem z ktorym sie borykam jest poruszony na tym forum:)
a mianowicie posiadam laptop Dell Inspiron 1545 i czesto uzywam przyciskow F1 F2 itd
lecz zeby urzyc musze kozystac z przycisku Fn
czy na tym modelu jest mozliwosc zmiany ?
jesli tak to bardzo bym prosil o dosc dokladne wytlumaczenie co i jak:P
poniewaz 1x pierwszy raz z tym bede robil a niemam zielonego pojecia o co chodzi
a 2 sprawa ten komputer jest przywieziony z Anglii i niestety mam windowsa 7 pop angielsku wgranego
jest w stanie mi ktos pomoc?
z gory dziekuje.
Pozdrawiam


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 04 sie 2010, 17:14

Temat był już poruszany w wielu wątkach. Proponuję użyć wyszukiwarki forum.
Tak na szybko z tego co pamiętam to:
1. Da się to zmienić w BIOSie.
2. Po naciśnięciu Windows + x pojawi się okienko gdzie można modyfikować ustawienia klawiszy.
(klawisz Windows to ten pomiędzy Fn oraz lewy ALT - ze znaczkiem Windowsa)


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
Pt
Ptaq
Posty: 3
Rejestracja: 04 sie 2010, 17:03

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: Ptaq » 04 sie 2010, 23:16

a wiesz moze na jakiej zasadzie jest to zgrywanie na plytke calego komputera ze jak sie cos wzirusuje czy nawali dziadostwa to potem mozna przeinstalowac
bo cos takiego mi kolega wlasnie mowil
tylko niewiem jak to zrobic bo 1x mam lapka po angielsku a 2x niewiem o co dokladnie jemu chodzilo
a co do zmiany klawiszy to dzieki wielkie:)
juz wszystko dziala jak nalezy:)


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 05 sie 2010, 11:23

A jakiego masz windowsa ? System backup - tak się to nazywa lub w polskim Kopia systemu. Klikasz - wkładasz kolejne płyty i tworzy kopie systemu.

W Windows 7:
Panel sterowania>system i zabezpieczenia>Kopia zapasowa


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
Pt
Ptaq
Posty: 3
Rejestracja: 04 sie 2010, 17:03

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: Ptaq » 08 sie 2010, 21:52

Koledzy to znowu ja:( problem mam takiego typu ze przegladalem strony internetowe i przypadkiem wcisnolem jakis przycisk i caly obraz na laptopie odwrocil sie do gory nogami i niewiem jak mam to naprawic:(

restart niepomogl
bede bardzo wdzieczny jak pomozecie


Awatar użytkownika
DELLMania
Dellmania Admin
Posty: 674
Rejestracja: 10 lip 2008, 15:52

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: DELLMania » 09 sie 2010, 11:19

W ustawieniach karty graficznej masz opcję obróć ekran 90, 180 stopni. Pewnie to.


Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić.

Dołącz do nas na Facebooku.
ko
kornelpuma
Posty: 1
Rejestracja: 15 sie 2010, 10:45

Re: Klawisze funkcyjne FN+x

Postautor: kornelpuma » 15 sie 2010, 10:47

a do czego służy klawisz znajdujący się pomiędzy f12 a insertem w dellu inspiron?

nie mogę również znaleźć sterownika do Kontroler PCI Simple communications. Zainstalowałem już chyba wszystkie stery z płytki, a menadżer urządzeń cały czas nie ma do tego sterownika.

i ostatnie pytanie o bluetooth, mianowicie, przy instalacji pisze żeby włączyć korzystając z bezprzewodowego przełącznika...jak to zrobić?
z góry dziękuje za pomoc


Wróć do „Laptopy Dell i Windows 7”

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot], kleszcz1024