Obsługa drugiego dysku w mediabay

Problemy związane z: Laptop Dell Latitude
mr
mrbzyq
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2014, 11:07

Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: mrbzyq » 12 lip 2017, 20:27

Witam.
Chciałbym jeszcze zapytać o jedną rzecz.
Zakupiłem sobie właśnie dodatkową kieszeń mediabay do E6530, aby korzystać z dwóch dysków jednocześnie, a w razie potrzeby w szybki sposób podpiąć napęd optyczny.

Czy takiej operacji wyjęcia kieszeni z dyskiem i włożenia napędu można dokonywać przy włączonym komputerze ? Zgodnie z logiką powinno się wyłączyć komputer i dopiero wtedy zrobić podmianę.
Jednak na jakimś zagranicznym forum czytałem, że można to zrobić normalnie pod windowsem - co prawda inny model laptopa, ale również Dell.

Jak to zatem jest ?


pi
piotr_solek
Dellmania MegaUser
Posty: 525
Rejestracja: 31 sie 2015, 12:39
Kontaktowanie:

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: piotr_solek » 13 lip 2017, 10:08

Można tylko trzeba skonfigurować dysk i upewnić się , że nie pracuje podczas operacji. Można go rozłączyć systemowo z poziomu zasobnika systemowego.


Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell tylko lubie ich sprzęt i wsparcie techniczne.
mr
mrbzyq
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2014, 11:07

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: mrbzyq » 13 lip 2017, 14:23

@up - w sumie o tym samym pomyślałem. Ale czy po takim odmontowaniu dysku system bez problemu zobaczy podłączony napęd optyczny ?

I jeszcze jedno - co prawda nie w tym temacie, ale może ktoś pomoże.
Ten dysk, który włożyłem do kieszeni jest strasznie głośny - praktycznie ca ly czas słychać szum silnika i talerzy.
Dlatego zastanawiam się czy nie wymienić go na jakiś nowy - i tu pytanie jaki wolnoobrotowiec będzie względnie cichy), czy może dokupić drugi SSD (najtańszy na TLC, bo i tak w kieszenie nie rozwinie skrzydeł).
Tylko czy dane na takim ssd będą równie bezpieczne co na talerzowcu ? Bo ten drugi dysk ma mi właśnie służyć do archiwizacji dokumentów i zdjęć.


pi
piotr_solek
Dellmania MegaUser
Posty: 525
Rejestracja: 31 sie 2015, 12:39
Kontaktowanie:

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: piotr_solek » 14 lip 2017, 16:29

Wybór dysku to kwestia indywidualna. Można się posiłkować jakimiś testami ale żaden ciszej nie będzie chodził niż dysk typu SSD. Można spróbować go przekręcić by ograniczyć wibracje ale szum będzie . Mam obecnie jeden z laptopów w takiej konfiguracji (SSD + SSD) .

1TB na TLC tanie nie jest.
Przynajmniej jak ja kupowałem jakiś rok temu..ale wtedy miał to być dyskiem systemowy. Jako drugi dysk...to już bym się zastanowił.


Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell tylko lubie ich sprzęt i wsparcie techniczne.
mr
mrbzyq
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2014, 11:07

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: mrbzyq » 10 sie 2017, 12:05

No i zakupiłem drugi dysk SSD do kieszeni. Teraz po starcie laptopa nastała wreszcie błoga cisza.
Rozumiem, że mediabay działa na kontrolerze SATA II, tak ? Bo maksymalne transfery tego SSD w kieszeni to 283 MB/s odczytu i 182 MB/s zapisu. Systemowy ssd osiąga 526 MB/s i 328 MB/s (czyli trochę więcej niż deklarowane transfery tego modelu).

Dyski mam ustawione w trybie AHCI - czy zmiana na RAID coś polepszy / pogorszy ?


we
wesol
Posty: 5
Rejestracja: 11 sie 2017, 07:04

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: wesol » 11 sie 2017, 07:38

Rajd juz chyba tu nic nie da. Je sie zastanawialem czy nie zapodac karty SD jako partycja z danymi. Coprawda SSD mam 240 Gb i jest jeszcze sporo miejsca na nim ale jakas karta SD 64 czy 128Gb mysle ze tez by wystarczyla. Nie chcial bym zpaodawac dysku HDD (choc mam dwa jeszcze w rezerwie 320Gb'towe) bo po pierwsze glosne to dwa ciagna prad al troszke uzywam lapaka na baterii.


mr
mrbzyq
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2014, 11:07

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: mrbzyq » 11 sie 2017, 09:59

Możesz spróbować, chociaż nie wiem jaki masz kontroler tego czytnika i jakie transfery na nim osiągniesz. Jako magazyn danych może się sprawdzić - ale jak przyjdzie Ci pracować na dużych plikach to różnie może być z prędkościami.


pi
piotr_solek
Dellmania MegaUser
Posty: 525
Rejestracja: 31 sie 2015, 12:39
Kontaktowanie:

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: piotr_solek » 11 sie 2017, 22:03

Mi działa na SATA 3 ale w E6440. Na pewno kieszeń musi wspierać SATA 3 więc trzeba patrzyć w opisach sprzedawcy. Jak masz zainstalowany Intel Rapid Storage T .Tam w szczegółach dysków wyświetla jaki jest rodzaj połączenia.


Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell tylko lubie ich sprzęt i wsparcie techniczne.
mr
mrbzyq
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2014, 11:07

Re: Obsługa drugiego dysku w mediabay

Postautor: mrbzyq » 14 sie 2017, 15:13

No właśnie na jakimś forum przeczytałem, że w E6x30 mediabay jest tylko w SATA 2. Pewnie W E6x40 jest już szybszy kontroler.
Ale nie ma co narzekać - te 280 i 180 MB/s są i tak zadowalające.
Ale największy atut do cisza ;)


Wróć do „Laptopy Dell Latitude”

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot], piotr_solek