W tym poście wytłumaczymy co znaczą poszczególne gwarancje. Wielu z Was się o to pyta i chyba czas najwyższy wszystko wytłumaczyć.
1. CAR
To chyba najpowszechniejsza gwarancja wśród użytkowników domowych.
CAR to skrót od (Collect and Return) - najprościej rzecz ujmując - zapakuj, wyślij i
czekaj aż dostaniesz naprawione. W tym schemacie gwarancyjnym, jeśli nasz sprzęt ulegnie uszkodzeniu, pakujemy go w karton (najlepiej oryginalny) a następnie wysyłamy do firmy Dell. Po naprawie Dell odeśle nam sprzęt - wszystko się odbywa oczywiście na koszt Dell, chyba że okaże się że naprawa nie podlega gwarancji - nap zalany laptop itd.
2. NBD
To gwarancja którą tak na prawdę warto mieć. Next Business Day. Oznacza to, że jeśli zgłosimy nasz problem w firmie Dell dzwoniąc na support (pomoc techniczną), to serwisant firmy Dell zjawi się u nas w następnym dniu roboczym - gdziekolwiek byśmy byli ( w Polsce, chyba że mamy wykupioną gwarancję międzynarodową). Był już przypadek że serwis jechał np na molo w Gdyni.
To najbardziej podstawowe i najczęściej używane gwarancje. Jeśli chcecie żeby opisać jakąś inną to napiszcie w poście - uczynimy to.
Opisy gwarancji - co znaczy NBD a co znaczy CAR.
- DELLMania
- Dellmania Admin
-
Da
Re: Opisy gwarancji - co znaczy NBD a co znaczy CAR.
Ja czekam miesiąc na naprawę przy NBD. Po to była kupiona NBD aby w razie problemów szybko je rozwiązać, a jak przyszło co do czego to na infolinii siedzi chyba Czech (sądząc po nazwisku) który po polsku mówi kiepsko i kiepsko rozumie, a sama sprawa rozwiązania problemu się ciągnie już miesiąc. Dodzwonienie się na infolinię też jest irytujące bo się czeka 20-30 minut aż będzie wolny konsultant. Obawiam się że NBD było na pokaz na samym początku, a teraz jakość serwisu jest beznadziejna. Jeśli chłopaki z DELLa by zaprzeczali to niech się wytłumaczą z service tag: B4TQZP1
-
da
Re: Opisy gwarancji - co znaczy NBD a co znaczy CAR.
Ostatnim czasem rozważam zakup nowych mebli do mieszkania. Mam już wybrany kolor ścian. Teraz niestety najtrudniejsza sprawa jak wybór mebli oraz sofy do mojego salonu. Znalazłem fajny sklep internetowy i bardzo spodobało mi się to: sweet sit sofy co wy sądzicie?. Wiem, że gusta są różne ale może coś jeszcze podobnego w tym sklepie znajdziecie. Wybrałam ten sklep bo mają bardzo ładne meble w fajnych cenach.
Wróć do „Forum Dell - Gwarancje”