Vostro 7590 - błąd RAM

Problemy związane z: Laptop Dell Vostro
Av
Avago69
Posty: 1
Rejestracja: 29 lut 2020, 14:05

Vostro 7590 - błąd RAM

Postautor: Avago69 » 29 lut 2020, 14:14

Witam! Model obsługuje 32GB RAM - maksymalnie 16 GB na gniazdo. Po włożeniu pamięci płyta nie przechodzi testu, sygnalizacja błędu RAM.
Zetknął się ktoś z takim problemem? Oczywiście pamięci DDR4 2666Mhz - uzyłem konkretnie
HyperX DDR4 SODIMM HyperX IMPACT 32GB/2666(2x16GB)CL15

W specyfikacji info dotyczące wsparcia jest
"32 GB DDR4 at 2666 MHz (2 x 16 GB)"

--
Avago69


pi
piotr_solek
Dellmania UltraUser
Posty: 857
Rejestracja: 31 sie 2015, 12:39
Kontaktowanie:

Re: Vostro 7590 - błąd RAM

Postautor: piotr_solek » 01 mar 2020, 22:02

Standardowo wersja BIOS/UEFI (aktualizacja jeśli dotyczy) z działającą pamięcią RAM, potem pojedynczo założyć 16GB kości, by wykluczyć jakieś fizyczne uszkodzenie. Wyłączyć sprawdzanie podzespołów (minimalny rozruch). Sprawdzić kompatybilność i skontaktować się ze sprzedawcą/producentem RAM (może coś zasugerują).


Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
de
deloco89@gmail.com
Posty: 1
Rejestracja: 19 sty 2023, 17:40

Re: Vostro 7590 - błąd RAM

Postautor: deloco89@gmail.com » 19 sty 2023, 19:08

Witam, mam ten sam problem z tą pamięcią w tym samym laptopie. Udało Ci się rozwiązać ten problem?


pi
piotr_solek
Dellmania UltraUser
Posty: 857
Rejestracja: 31 sie 2015, 12:39
Kontaktowanie:

Re: Vostro 7590 - błąd RAM

Postautor: piotr_solek » 29 sty 2023, 17:16

A sprawdzaliście, czy we wszystkich konfiguracjach jest wsparcie dla 2x 16? Być może jest jakiś błąd... Jeśli kości 'pojedynczo' zamontowane sa sprawne a oba modele z tej samej serii, to 'ostatnią' szansą jest BIOS i jego aktualizacja. Gorzej , jak takowej nie było a płyta obsługuje tylko 'wybrane' kości.


Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.

Wróć do „Laptopy Dell Vostro”

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]